Marie Francis Architect

Back to portfolio

Inverell Ave, Mount Waverley

The biggest requirement of the brief for this large new home was to create a spacious, modern dwelling that would also be cost efficient to build.  The clients had a very specific, conservative external aesthetic that they wished to achieve.  Internally, there is a play on the idea of ‘moving through space’.  The great part of this design is the way the spaces reveal themselves slowly to the user as they move further into the dwelling.

The coffered ceiling entry leads to both the guest room, on one side, and formal lounge and dining room on the other.  From any of the public spaces in the dwelling you can see through another space and further into the spaces beyond.  This was deliberate.  From the bottom of the stairs, without having entered the formal living areas, you see glimpses of those other areas through openings in the hallway wall.  From the formal lounge you see past the dining room and kitchen, out to the alfresco at the rear.  The central hallway, with it’s wall openings and niches, opens up to an informal living area which looks onto the alfresco through an expanse of glass.  Another short hallway, also with wall openings, leads off to the side, past the laundry and powder room to the study and garage.

At first floor there are a number of spacious bedrooms, complete with walk-in-robes and ensuites.  These all share a sitting room and retreat space.  The master bedroom itslef is made up of a series of spaces. Besides the large ensuite and walk-in-robe, the bedroom also has a sitting area and an annexe which is used as a study space.

builder: Daxion Constructions Pty Ltd

single-dwelling

2011